Mi az a homokceremónia?

Sok szép és egyedi módja van a házasság megünneplésének, és ezek egyike a homokceremónia. Ez egy olyan része az esküvői szertartásnak, amely során homokot használunk a menyasszony és a vőlegény egybekelésének jelképeként. 

A hagyomány lényege, hogy a pár különálló edényekből homokot önt egy közös edénybe, ami a házasságban egyesülő két ember összefonódását szimbolizálja. Ez egy kedves eseménye a Nagy Napnak – és még csak nem is kell tengerparton házasodni, hogy elvégezzük. A homokceremónia a gyertyaceremónia alternatívájaként alakult ki, amely a katolikus vallásban népszerű hagyomány. A homokceremónia során használt alapanyag akár olyan helyről is származhat, ami szimbolikus a pár számára, esetleg egy kedves emléket idéz fel, de persze ez nem feltétlenül szükséges. De akár maga az üveg is, amibe a homokot öntitek is bírhat jelentőséggel a Számotokra. Néhány további információ, ha Ti is szeretnétek homokceremóniát az esküvőn:

1. Kinek érdemes?

Gyakorlatilag bárkinek. Mivel nem vallási hátterű, ezért nyugodtan bárki alkalmazhatja. Kérjétek nyugodtan szertartásvezetőtöket, hogy vegye bele a tervezett programba.

2. Amire szükségetek lesz

Szerencsére a homokceremóniához szükséges valamennyi eszköz könnyen elérhető és nem is drága. Szükségetek lesz természetesen egy asztalra, amin a ceremóniát végzitek. Emellett szükségetek lesz homokra, javaslom, hogy különböző színű homokot szórjon a menyasszony és a vőlegény. Szükségetek lesz még egy-egy kisebb üvegedényre, amiben a saját homokot tartjátok és egy nagyobb üvegedényre, amelybe a homokot összeöntitek.

3.Mi a menete?

A homokceremónia lényege, hogy a pár felváltva önti a homokját az üres nagyobb üvegbe, mely során a homokszemek egyesülnek. Ezt követően érdemes verssel, vagy esküvel is megerősíteni az aktus jelentőségét.

4. Mikor érdemes végrehajtani?

A homokceremóniát gyakorlatilag bármikor elvégezhetitek a szertartás során, de mivel a pár eggyé válását szimbolizálja, általában a gyűrű felhúzása után, és amennyiben tartotok, a fogadalomtétel előtt (vagy annak részeként) érdemes megtartani. Gyakorlatilag bármikor megtehetitek, amikor az esküvői szertartás menetének megfelel.

5. Mi legyen a homokkal utána?

A homokceremónia legnagyobb előnye, hogy a homok emléktárgy lesz a közös otthonotokban, mely segítségével az esküvő és az egybekelés kedves emlékét idézhetitek fel akár még évekkel később is..

A homokceremónia az egyesülés megható és erőteljes szimbóluma, egy gyönyörű rituálé, amely az örökké tartó köteléket jelképezi, és egy olyan emlék, amelyet örökké megőrizhettek.

Ha szeretnél legújabb tartalmainkról értesülni iratkozz fel hírlevelünkre!